Chceš aj naďalej prichádzať o svoje peniaze?

Dnes žijeme v ekonomike, v ktorej ceny z roka na rok rastú. Inflácia, ako sa tento jav nazýva,  sa samozrejme ľuďom nepáči, no pokiaľ sa drží v relatívne nízkych číslach (max do 2 – 3 %), je to vcelku zdravý jav. Opak inflácie, takzvaná deflácia znamená pokles cenovej hladiny. Na prvý pohľad je to dobré, ale problém je v tom, že ľudia odkladajú svoje nákupy, pretože očakávajú, že ceny tovarov a služieb budú klesať. Tým pádom sa menej vyrába, to brzdí ekonomiku a ľudia prichádzajú o prácu.

Inflácia spôsobuje, že naše peniaze strácajú svoju hodnotu. Ak si napríklad v roku 1993 nakúpil tovar za 300 000 SKK (teda 10 000 eur), dnes by si za presne ten istý tovar zaplatil až 32 582 eur. Alebo inak, ak by si v roku 1993 vložil pod vankúš spomínaných 10 000 eur, inflácia by spôsobila, že by dnes mali hodnotu len 2 479 eur .

Ako vyplýva z grafu, priemerná ročná inflácia bola za posledných 27 rokov viac ako 5,5% ročne. Ak by sme brali do úvahy len posledných 10 rokov, stále prekračovala priemerná inflácia 1,5%.

Znamená to, že ak máš svoje peniaze odložené s úrokom menej ako 1,5%, v skutočnosti strácajú svoju hodnotu (ty podpisuješ v banke dohodu, že ti znehodnotí tvoje peniaze). Kedysi ľudia využívali aspoň termínované vklady. Úroky na týchto účtoch sú lepšie ako bežné účty, no častokrát je ,,sľúbené percento“ podmienené množstvom podmienok, ktoré musí človek splniť, resp. po splnení všetkých podmienok sú poplatky za dodatkové služby vyššie ako zhodnotenie – to je aj príklad 5% úroku v Prima banke.  Objem peňazí na terminovaných vkladoch však prudko klesá. Naopak, rastie podiel peňazí na bežných účtoch (cca 10 miliárd), kde sa však absolútne nezhodnocujú a práve naopak poplatky za vedenie týchto účtov dosahujú častokrát aj 4, 5 či 7 eur. Banky často krát ponúkajú ako alternatívu k terminovaným účtom sporiace účty, no aj v ich prípade zhodnotenie nedosiahne ani úroveň inflácie (posledný stĺpec v tabuľke).

Banky jednoducho nie sú na to, aby zhodnotili tvoje peniaze.

Ak ťa zaujíma, ako získať garantovaný úrok 4 či 5%, alebo ako investovať a získať vyšší výnos ako je inflácia, určite si prečítaj aj náš nasledujúci článok.