DDS

Začiatkom roka 2013 nám dôchodkové správcovské spoločnosti zaslali domov navratku a do 1.5.2013 sme sa všetci mohli rozhodnúť, či chceme prestúpiť do garantovaného (dlhopisového) fondu alebo zostať v negarantovanom (akciovom) fonde. Samozrejme väčšina ľudí sa nad takýmito otázkami nezamýšľa. Presunu bolo možné zabrániť len aktívnym vyslovením nesúhlasu s presunom formou návratky do DSS, no keďže väčšina ľudí sa na to vykašľala, boli automaticky presunutí do garantovaného (dlhopisového) fondu (je tam cca 80% sporiteľov). Tento je síce garantovaný, no jeho výnosy nepokryjú ani infláciu (priemerný výnos za posledných 5 rokov je max do 2,14 % – STABILITA dlhopisový garantovaný fond Poštovej banky). Rozhodnutím zákonodarcov a následnou pasivitou sporiteľov takto ľudia prišli o možnosť zarobiť na akciách v čase ich rastu. Všetci finanční odborníci v poslených rokoch radili občanom, aby svoje dôchodkové úspory v DSS presunuli do negarantovanych (akciových) fondov (ich priemerný ročný výnos za posledných 5 rokov dosahuje max 7,57% – INDEX indexový negarantovaný fond VÚB Generali). Keďže akciové trhy rástli, s týmto odporúčaním sa dalo len a len súhlasiť.

No situácia sa zmenila!!! Sme na prahu ďalšej finančnej krízy a akcie sa za posledné mesiace výrazne prepadli. Nikto z nás síce nemá čarovnú guľu, no očakávať, že nás čaká ešte niekoľko rokov rastu je nereálne. Zostal som preto zhrozený , keď som tento týždeň v jednej televíznej relácii počul ,,odborníka” na financie, ktorý aj dnes nabádal ľudí, aby odišli z garantovaného (dlhopisového) do negarantovaneho (akciového) fondu. V preklade im vlastne hovoril:,, v obdobi, kedy akciový trh rástol, vy ste na tomto raste nezarábali (pretože ste boli v dlhopisoch) a navyše teraz, keď akciovy trh klesá a s veľkou pravdepodobnosťou aj bude klesať, preveďte Vaše nasporené peniaze do negarantovaneho fondu, nech sa Vám tam poriadne znehodnotia a Vy opäť prerobíte). Už je jednoducho neskoro, ak chcete zarábať na raste akcií. Už ste to premeškali.

Niektoré zákonitosti vo svete financií proste platia. Ak ste teraz v garantovanom (dlhopisovom) fonde, zostaňte počas krízy v ňom a v žiadnom prípade už teraz neprechádzajte do akcií – ako som povedal, už je neskoro. Naopak, ak ste teraz v negarantovanom (akciovom) fonde, preveďte teraz svoje úspory do garantovaného (dlhopisového) fondu, prečkajte v ňom obdobie poklesu a keď za nejaký čas akcie opäť začnú rásť, tak sa vrátite do akciových fondov.

Áno, platí síce, že pri pravidelnom sporení človek v prípade poklesu na finančných trhoch nakupuje lacnejšie podielové jednotky (a nakúpi ich teda viac), no uvedomte si, že ak máte na Vašom dôchodkovom účte 2000€, 5000€ či 10000€, tieto peniaze sa správajú ako jednorazová investícia.