Cestovné poistenie – áno alebo nie?

Autor: Vojtech Furták

Každý z nás pozná dilemu pred cestou do zahraničia – dám sa poistiť, nedám sa poistiť? Podľa viacerých prieskumov až tretina Slovákov cestuje do zahraničia bez cestovného poistenia. Šetriť na tejto položke, ktorá stojí rádovo 5 až 15 eur, sa pritom často nevypláca, najmä keď následné ošetrenie môže vyjsť na stovky až tisícky eur.

Európsky zdravotný preukaz  vs cestovné poistenie

Človek, ktorý má slovenské zdravotné poistenie, dostáva automaticky aj Európsky preukaz zdravotného poistenia. Ten sa nachádza na zadnej strane kartičky poistenca. Vďaka nemu možno v krajinách EU a na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku a vo Švajčiarsku využiť rovnakú zdravotnú starostlivosť ako domáci obyvatelia. Znamená to, že ak je nejaký úkon pre domácich obyvateľov bezplatný, majú ho zadarmo aj Slováci. Platí to aj naopak, ak domáci obyvatelia za niečo musia doplácať, rovnako musia platiť aj Slováci.

Cestovné poistenie by malo uhradiť aj také náklady, ktoré zdravotné poistenie v danej krajine nepokrýva. Samozrejmosťou by malo byť cestovné poistenie v prípade dovolenky v krajine, v ktorej neplatí Európsky preukaz zdravotného poistenia. V opačnom prípade by si tu totiž dovolenkár musel v prípade choroby či úrazu zaplatiť kompletnú zdravotnú starostlivosť, čo sa môže vyšplhať na tisíce eur a ojedinele až desiatky tisíc eur.

V stredomorských krajinách si napríklad za bežné vyšetrenie sonografom pri žalúdočných problémoch zaplatíte približne 170 eur, za šitie reznej rany si môže lekár vypýtať od 150 do 220 eur. Operácia slepého čreva stojí rádovo tri až päť tisíc eur, v závislosti od krajiny. Taliansko a Španielsko majú všeobecne vyššie ceny ako napríklad Bulharsko, či Česko. V Európe je najdrahší Cyprus a vo svete USA.

Čo si pri cestovnom poistení premyslieť ako prvé? 

1. Destinácia

Cestovné poistenie je zväčša rozdelené na Európu, celý svet okrem USA a Kanady a celý svet. Pod pojem „Európa“ sú zväčša zaradené aj destinácie v okolí Stredozemného mora, ktoré síce geograficky už Európou nie sú, ale sú častým cieľom letných dovolenkárov – Turecko, Egypt, atď.

2. Krátkodobé vs. dlhodobé poistenie

Krátkodobé poistenie je najčastejšie dojednávané pri letných dovolenkách. Doba poistenia môže byť od jedného dňa po jeden rok.  

Celoročné poistenie je poistenie na jeden rok a viac, častokrát sa automaticky predlžuje.

Je pri ňom potrebné brať do úvahy dobu, ktorú strávim v zahraničí nepretržite (bez návratu domov)

a.) Obmedzená doba výjazdu – ak cestujete častejšie, na kratšiu dobu, tak je ročné poistenie pre Vás ideálne. Tento typ poistenia je na obmedzenú dobu výjazdu, to znamená, že v zahraničí môžete stráviť len určitý počet dní, napríklad 30 či 45 dní v rámci jednej cesty.

b.) Neobmedzená doba výjazdu – tento typ poistenia je však drahší a ak sa vraciate domov, tak sa vám neoplatí.

3. Účel cesty

Je potrebné zvažovať aj účel cesty. Či ide človek za prácou, zábavou, či budete oddychovať na pláži alebo sa chcete venovať adrenalínovým športom.

Nezabúdajte na pripoistenia

Základom cestovného poistenia je poistenie liečebných nákladov. Toto poistenie zabezpečuje úhradu nákladov na nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť, ktorá priamo súvisí s úrazom alebo chorobou. Jedná sa napríklad o prevoz do zdravotníckeho zariadenia, privolanie lekára, pobyt v nemocnici, lekárske ošetrenie, lieky predpísané lekárom, prevoz poisteného do miesta bydliska, prípadne prevoz telesných pozostatkov. Poistenie zahŕňa aj privolanie sprevádzajúcej osoby k chorému, jej ubytovanie a cestovné náklady.

Okrem základného krytia je možné dopoistiť aj poistenie úrazu, poistenie batožiny (škoda na batožine a meškanie batožiny), poistenie zodpovednosti za škodu (vhodné najmä v západných krajinách, kde je bežné, ak turista spôsobí škodu, poškodení si takmer vždy uplatňujú náhradu škody, ktorá sa môže vyšplhať v prípade škody na zdraví aj do stoviek tisíc eur), doplnkové asistenčné služby, záchranná činnosť, meškanie odletu, nepojazdné vozidlo, poistenie storna zájazdu a pod.

Dovolenka alebo pobyt v zahraničí bez cestovného poistenia je vyslovene zbytočný hazard, nakoľko ceny poistenia sú naozaj zanedbateľné a pri pobyte na 8 dní začínajú na 5,5 eur/na osobu za pobyt.         

Ak sa chcete poradiť ohľadom uzatvorenia cestovného poistenia, KLIKNITE SEM a my vás budeme kontaktovať.