Brigáda cez pracovnú agentúru alebo na vlastnú päsť?

Trh brigád je v porovnaní s minulosťou oveľa rôznorodejší, a rovnako existuje aj viacero spôsobov, ako ich získať. Okrem hľadania brigády na vlastnú päsť, môžete využiť aj pomoc agentúry. Oba spôsoby majú svoje výhody ale aj nevýhody.

Pracovné agentúry:

Plusy

            Pracovná agentúra je pri hľadaní brigády rýchlejšia, efektívnejšia a určite ľahšia voľba. Pokiaľ neviete, aké zameranie brigády hľadať, personalista z agentúry vás môže nasmerovať správnym smerom. Agentúra takisto zabezpečí vybavenie potrebných administratívnych krokov a komunikuje so zamestnávateľom. Keď vám aj nájde brigádu v zahraničí, môže vám preplatiť časť či dokonca celú sumu týkajúcu sa ubytovania či iných vedľajších poplatkov.

            Na samotnej brigáde tiež agentúra nesie zodpovednosť za kroky, ktoré urobíte. Ak sa dostanete do situácie, kedy firme spôsobíte škodu alebo urobíte chybu, zodpovednosť prechádza na agentúru, ktorá to bude riešiť. Agentúry Vám takisto môžu ponúknuť novú pracu po skončení tej predošlej.

Mínusy

            Nevýhodami môžu byť poplatky, ktoré si agentúra započíta z vašej výplaty za poskytnutie pracovnej ponuky či za sprostredkovanie práce na kratšiu dobu. Tak ako aj iných odvetviach, aj pri personálnych agentúrach platí, že nie každá je dôveryhodná, a ľahko sa tak môžete stať obeťou podvodníkov.

Brigáda na vlastnú päsť:

Plusy

            Hľadanie na vlastnú päsť je oproti agentúre pomalšie. Keďže všetko si vybavujete vy, na potenciálnu brigádu musíte poslať životopis, prísť na pohovor a čakať na prijatie, čo v mnohých prípadoch trvá aj niekoľko týždňov. Keď vás prijmú, za všetky škody, ktoré firme spôsobíte, ste zodpovedný vy sami.

Mínusy

            Brigáda nájdená vlastnými silami však má svoje výhody. Už na pohovore môžete priamo vidieť prostredie, v ktorom budete pracovať, a ľudí, s ktorými ho budete zdieľať. Takisto si môžete klásť aj vlastné podmienky pomocou vyjednávania a kompromisov, alebo sa uchádzať o nezverejnené voľné miesta. Čo sa týka výplaty, okrem daní nemusíte nikomu odvádzať žiadne poplatky.

Marek Šimček

Zdroje:

https://fici.sme.sk/c/20673861/brigadovat-na-vlastnu-past-alebo-cez-agenturu-porovnali-sme-vyhody-a-nevyhody-oboch.html